Invigning av Segerstedtinstitutet

Vi på Nordic Family är mycket stolta och tacksamma över att vi har fått skapa och producera invigningen av Segerstedtinstitutet. Ett institut som spelar en otroligt viktig roll för samhället och dess utveckling för att skapa bättre förutsättningar för oss alla.

Segerstedtinstitutet på Göteborgs universitet ska verka för att sprida kunskap och utveckla metoder för att minska rekryteringen av människor till rasistiska organisationer och våldsbejakande ideologier och rörelser. Institutet har fått sitt namn från Torgny Segerstedt och Ingrid Segerstedt Wiberg, båda kända för sitt tydliga ställningstagande mot nazism och för sitt arbete för mänskliga rättigheter och allas lika värde.

Under invigningen i Kungälv talade Mona Sahlin, Margot Wallström, Lars Leijonborg och psykoterapeuten Poul Perris. Artisterna Uno Svenningson och Dekan Izat med flera stod för den musikaliska inramningen. Det var en mycket känslosam dag med många talare som på olika sätt berörde. Utöver listan med prominenta talare deltog även Louise Eklund och Madeleine Ytterstedt, som med sina berättelser om hur de blivit stöttade och hjälpta av toleransprojektet berörde mer än något annat. Louise var även en av initiativtagarna till minneskonserten för John Hron som hölls dagen före invigningen. Även John Hrons föräldrar Marie-Louise och Tony Hron deltog båda två under invigningen.

En tyst minut hölls för att hedra John Hron med anledning av att det nu har gått 20 år sedan han mördades av nynazister i Kungälv.

Efter invigningen i Kungälv fortsatte sedan ceremonin på Göteborgs universitet där statsminister Stefan Löfven tillsammans med Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, deltog.

 

Fotograf Johan Wingborg, Göteborgs universitet

Pin It on Pinterest